Wednesday, June 18, 2014

Опростена Анатомия на Гърба

В следващите няколко дни ще пиша за някои от упражненията за гръб които работят много добре за мен и съм доста сигурен че и за вас биха могли ако ги опитате.Но преди да ги представя днес искам да започна с една кратка анатомия на гърба за да ви стане ясно от какви мускули се състой гърба.

Трапецовиден Мускул
Плосък триъгълен мускул който покрива горната част на гърба и част от
раменете.Функцията му е да повдига и сваля лопатките, също така и да помага на раменете да се повдигат.Максимално развит този мускул придава масивност на скала на раменете гледани отпред и създава голяма маса на мускула между делтоидните мускули, гледани отзад при свито положение на ръцете.

Най-широкия мускул
Голямо и широко мускулно пространство, което започва от лумбалния прешлен на гърба и се разпростира като ветрило широко до върха, близо до раменете.Неговата функция е да разпъва, притегля и върти ръцете навътре.
Той движи раменете надолу и назад.Добре развити тези мускули придават V формата на горната част на гърба в отпуснато и в напрегнато състояние.

Гръбначни мускули-повдигачи
Тази група се състои от няколко мускула в най-ниската част на гърба.Те защитават нервните канали и поддържат гръбнака изправен.Гърба би изглеждал слаб и незавършен ако тези мускули са неразвити.
Има и редица отделни мускули в гърба за които може да се споме, но една безкраина дискусия за всеки един от тях е безсмислена щом се отнася до максимален ефект от тренировъчния режим.

No comments:

Post a Comment